Iedereen die aan het verkeer deelneemt moet zich ervan bewust zijn dat hij of zij niet ‘alleen op de wereld’ is. Dat geldt voor jong én oud.

De Rooselveltstraat kent twee lastige oversteekplaatsten. Het zijn de plaatsen waarbij de weg wordt gekruist door een fietspad, waarop vervolgens de fietsers voorang hebben op het (auto)verkeer. Met name de plek waar het fietspad ligt vanaf Jan Seppenplein naar Valkhof (of visa versa) wordt als ‘gevaarlijk’ bestempeld. Allerlei redenen waardoor dit komt worden opgevoerd:  te veel of te weining licht, schittering door het water, het zicht/perspectief vanuit de auto op een fietser etc. In meer of mindere mate zal dit zeker invloed hebben. Wat zeer zeker invloed heeft is bewust deze plek benaderen.

Jong en oud

Kinderen zijn verkeersdeelnemers die meer dan eens ‘onverwachte’ dingen doen. Als ‘volwassen’ (en dat gaat in dit geval al op vanaf het verkeersdiploma-moment (12 jaar)) verkeersdeelnemer weet je dat je goed en bewust moet deelnemen in het verkeer. De drie puntjes hieronder zijn dan ook vast overbodig, maar beter één keer te veel dan één keer te weining benadrukt:

  • Ouders op de fiets: leer u kinderen een goed verkeersdeelnemer te zijn. Geef het juiste voorbeeld door richting aan te geven en de beruchte plek juist over te stekken (niet even snel schuin voorlangs).
  • Kinderen: kijk uit ‘ff snel’ bestaat niet. Vaak is de auto net ietsiepietsie vlotter. Al heb je voorang, kijk altijd goed naar links en naar rechts voordat je oversteekt
  • Automobilisten: pas uw snelheid aan. kijk goed en neem de drempel met lage snelheid

Als we allemaal iets beter opletten en nadenken bij wat we doen, komt iedereen veilig en gezond op de plek waar hij of zij moet zijn.