BARNEVELD Nu is het nog slechts een grasveld. Een mooi groen grasveld, keurig gemaaid en met lichte glooiingen, maar heel veel meer is het terrein, centraal gelegen in Barneveld-Zuid, tussen Neerijnen en Nijenbeek, niet. Maar dat gaat spoedig veranderen. Tijdens de landelijke Buitenspeeldag werd hier woensdagmiddag het ontwerp van deze en een aantal kleinere speelplekken feestelijk gepresenteerd. Bewoners uit de omgeving mochten actief meewerken aan het ontwerp.

Jannes Bijlsma

Op de veld aan de Slotstraat kunnen kinderen vanaf de basisschoolleeftijd straks hun hart ophalen. Vanaf het najaar gaan uitvoerders aan de slag met de realisatie, zodat de nieuwe speelplekken nog eind dit jaar klaar zijn. Zo verrijst er onder meer een gloednieuwe kabelbaan, een speelhuisje met glijbaan voor de allerkleinsten, een rij schommels in het zand, een uitkijktoren en ijzeren frames waar spannende hutten kunnen worden gebouwd. Bovendien wordt het basketbalveldje opgeknapt. Behalve dit grasveld worden nog enkele kleinere, bestaande speelplekken in de buurt vernieuwd.

GEWELDIG IDEE ,,Het wordt echt prachtig”, weet Lise de Baas. Zij is één van de bewoners die hebben meegedacht over de ontwerpen. Haar huis aan Neerijnen ligt direct aan de weide. ,,Het was echt een geweldig idee van de gemeente om de inwoners bij de herinrichting van nieuwe speelplekken te betrekken. Ik meldde me enkele maanden geleden graag aan toen er een uitnodiging in de bus viel met de oproep om mee te denken.” Dat meedenken werd over vier avonden verdeeld. ,,De eerste avond kregen we algemene informatie. Op de tweede avond kregen we ontwerples. In groepjes stoeiden we wat met de plattegrondjes en tekenden we als het ware verschillende toestellen in. Daarbij moest je uiteraard ook rekening houden met de verschillende leeftijdscategorieën van de kinderen. Zij mochten zelf ook meedoen en vulden een enquête in waarin ze hun wensen aangaven.”

Op de derde avond presenteerden de groepjes hun plannen aan elkaar en spraken deze door. En op avond vier was het de beurt aan de gemeente, die de concept-ontwerpen voor de nieuwe speelplekken presenteerde. ,,Die waren niet overal in lijn met wat wij in gedachten hadden, maar de gemeente weet natuurlijk beter hoe hoog het budget is en wat er technisch mogelijk is. Uiteindelijk zijn we heel blij met de uiteindelijke ontwerpen.”

SPEELSTRUIKEN De Baas zat ook in het groepje dat een speelveldje aan de voorkant van haar woning opnieuw ontwerpt. ,,Het speeltoestel dat er nu staat, is net niks. Er wordt nauwelijks op gespeeld. Het krijgt straks een groener karakter. Er komen ‘speelstruiken’ en keien en paaltjes. Je kunt er straks heel goed tikkertje spelen, maar bijvoorbeeld ook hutten bouwen.” De moeder van drie is heel blij met hoe het er straks uit komt te zien. ,,De manier waarop dit is gegaan, vind ik geweldig. Vroeger moest je maar afwachten met wat voor toestellen de gemeente aan kwam zetten. Dat leverde hier veel gedoe op. Enkele jaren geleden bedacht de gemeente bij een nieuwe speelplek dat het toch goed zou zijn dat de bewoners mee zouden denken. Wat deed men? Ze gaven de inwoners drie mogelijkheden waar ze uit konden kiezen. Dat was nog niet de goede manier. Volgens mij hebben ze die nu zeker wel gevonden.”

Tegelijk met het plan voor Barneveld-Zuid werden woensdag ook de ontwerpen van de speelplekken in de wijk Norschoten (aan de Lange Voren) en die in Zwartebroek (aan de Jan Landmanstraat) onthuld. In totaal gaat het, verdeeld over deze drie wijken, om zo’n dertig speellocaties. Deze kwamen allemaal op dezelfde wijze tot stand. Wie alle ontwerpen wil bekijken, kan dit doen via www.barneveld.nl/spelen.